Radore: Altyapıları IoT dalgası yenileyecek

 

Yeni nesil akıllı telefonların artan kapasiteleri, telekom altyapısındaki gelişmeler ve 5G gibi teknolojiler ile birlikte veri merkezlerine önemli görevler düştüğünü vurgulayan Radore Veri Merkezi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol, “2020’de yalnızca IoT odaklı olarak 200 binden fazla yeni uygulama ve hizmet hayata geçecek. Tüm bu veri yükünün büyük çoğunluğu veri merkezlerinin üzerinde olacak ve IoT verisinin yüzde 84’ü veri merkezlerinden geçecek” bilgisini verdi. Akyol, yaşanacak değişimi 5 adımda şöyle özetledi:

IoT’ye özel altyapılar oluşacak ve 2020’de tüm dünyada satın alınacak sunucuların yüzde 20’si IoT için kullanılacak.

İnanılmaz bir veri yükü ortaya çıkacak. Misal, tüm dünyadaki 680 milyon akıllı ölçüm cihazı 280 petabayt veri üretiyor.

Bant genişliği ihtiyacı artacak. Akıllı binalar günde 250 GB veri üretirken, bir uçak bir saat içerisinde 40 terabayt, sürücüsüz araçlar ise saniyede 1 GB veri üretecek.

Veri güvenliği odak noktası olacak. Son yıllarda IoT platformundaki cihazları hedef alan Mirai yazılımı, tüm dünyada dikkat çeken siber saldırılar arasında yerini aldı.

Gerçek zamanlı çözümlerin değeri artacak. Hayati altyapıların kesintisiz çalışması için akıllı havalandırma ve su pompalama sistemlerinin gerçek zamanlı çalışan kusursuz bir IoT altyapısıyla kontrol edilmesi şart.