Akıllı Robotlar Can Kurtarmak için Yarıştı

Kaynak:  turk-internet.com

EngTechs’in koordinatörlüğünde düzenlenen ROTurk Çok Alanlı Robot Yarışması, genç yetenekleri aynı potada buluşturdu. Olası felaketlerde durumun kontrol altına alınmasına ve canlıları kurtarma kapasitesine sahip akıllı robotlar, su üzerinde kurtarılmayı bekleyen canlıları kurtarma görevini yerine getirmeye çalıştı.

ROTurk Çok Alanlı Robot Yarışması; EngTechs’in koordinatörlüğünde; Üsküdar Üniversitesi, Üsküdar Belediyesi ve DEPARK’ın katkılarıyla gerçekleştirildi. Üsküdar Çengelköy Mehmet Çakır Kültür ve Spor Merkezi’nde Üsküdar Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi ve Özel Alev Okulları’nın takımları yarıştı. Yarışmada Yrd. Doç. Dr. Salih Gencer, Yrd. Doç. Dr. İhab Elaff ve Yrd. Doç. Dr. Şaha Burcu Baygül Özpınar hakemlik yaptı.

Üsküdar Üniversitesi’nin takımı Saivor, supervisor Doç. Dr. Serhat Özekes, Abdullah Sarıçam, Tuba Gül Atila, Emirhan Kurt, Mustafa Mert Topuz ve İbrahim Okur’dan oluştu.

Piri Reis Üniversitesi’nin Rov takımında supervisorlar Öğr. Gör. Şevket Gündüz ve Arş.Gör. Mahir Yıldırım, Zeynep Büşra Sürgü, Kenan Karakullukçu, Yağmur Çiçek, Onat Orkun Yaman, Vehbi Berk Cigal, Nergis Evirgen, Ali Batuhan Kılıç yer aldı. Özel Alev Okulları’nın Alev Robotics takımı ise supervisor Öğr.Gör. Aziz Özdemir Keskinöz, Ceylin Ökmen, Ece Osmanoğlu, Ogan Eroğlu, Nihat Emir Erdebil ve Efe Sönmez’den oluştu.

Su üstünde kurtarma görevi

Japonya’da meydana gelen Fukushima Nükleer Güç Santrali (NGS) felaketinden esinlenerek oluşturulan yarışmada, takımların tasarladığı robotlar, su üzerinde kurtarılmayı bekleyen canlıları kurtarma görevini yerine getirmeye çalıştı.

Saivors birinci oldu

Yarışmada dereceye girenler, Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen törende açıklandı. Yapılan değerlendirme sonucunda Üsküdar Üniversitesi’nin Saviors takımı birinci olurken; Özel Alev Okulları’nın Alev Robotics takımı ikinci, Piri Reis Üniversitesi’nin Rov takımı da üçüncü seçildi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bu yarışma gelecekteki başarıların başlangıcı olacak”

Ödül töreninde konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yarışmanın proje planlamak geliştirmek ve robot tasarlama açısından önemli olduğunu belirterek yarışmacıların tümünün aslında kazandığını söyledi. Bu tür yarışmalarda kaybedenin de aslında bir şey kazandığını belirten Tarhan, “Edison’un laboratuvarı 67 yaşında yanınca yakınları artık onun çalışmalarına son vereceğine ve emekliye ayrılacağını düşünmüşler ancak Edison, ertesi sabah ailesini toplayarak onlara ‘Bütün hatalarımız yandı’ diyor. Üç hafta sonra ses kayıt sistemi fonografiyi buluyor. Bu keşif yolunda olan biri için çok ilginç bir örnektir. Bu iş çok emek, çok sabır istiyor ve gayret istiyor ” dedi.