Türkiye Ortak Ödeme Platformu Kuruldu; Türkiye Kart Geliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın açıklamalarına göre, bankacılık, telekomünikasyon, ulaşım ve finans alanında hizmet veren şirketler bir araya gelerek "Türkiye Ortak Ödeme Platformu" nu oluşturdu. Platforma üye olan şirketler aracılığıyla Türkiye genelinde ortak ödeme sistemine geçiliyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın açıklamalarına göre, bankacılık, telekomünikasyon, ulaşım ve finans alanında hizmet veren şirketler bir araya gelerek "Türkiye Ortak Ödeme Platformu" nu oluşturdu. Platforma üye olan şirketler aracılığıyla oluşturulacak Türkiye Kart üzerinden Türkiye genelinde ortak ödeme sistemine geçiliyor.

Metrodan, otobüse, vapura, müzeye ve taksiden, uçağa kadar her yerde ve Türkiye'nin tamamında geçerli olacağı ve il değiştirildiğinde ayrı bir kart almayı gerektirmeyeceği kaydedilen 'Türkiye Kart' projesiyle ilgili olarak Bakan Arslan, "Şu anda Türkiye Kart'a benzer sistemler dünyada 3-4 ülkede kullanılıyor. Biz de bu sistemi dünya üzerinde başarıyla kullanan ilk ülkeler arasına gireceğiz" dedi.

Kartın farklı illerde kullanılabilmesi için, belediyelerle anlaşma yapılacağı ve isteyen belediyelerin, karta kendi şehirlerine özel şehircilik uygulamaları yükleyebileceği belirtiliyor. Taksi, dolmuş gibi serbest çalışan esnaf da isterse sisteme dahil olacak.

'Türkiye Kart' sadece ulaşımda değil her türlü finansal işlemde de kullanılabilecek. Banka hesabı olmayanlar cep telefonu ile para transferi yapabilecek. Söz konusu kart ile para transferinin yanı sıra alışveriş de yapılabilecek. Kartlar tüm ATM'lerde, POS'larda ve e-ticarette geçerli olacak. Türkiye Kart'a platform üyelerinin kanallarından (ATM, şube vb.) para yatırılabilecek. Böylece para dijitalleşerek kayıt altına alınacak.

Vatandaşa ön ödemeli veya debit özellikli (kartın bağlı olduğu hesapta belli tutarda para tutulması) Türkiye Kart seçenekleri sunulacak. PTT, tüm kartlar için satış ve dolum merkezi olacak. Türkiye Kart 4.600 PTT noktasından temin edilecek.

BST Bakanı Faruk Özlü 2010-2015 Arasında Kamu Yazılım Projelerinin 8,5 Milyon TL Olduğunu Açıkladı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kamuda yürütülen yazılım projeleriyle ilgili soru önergesine yanıt verdi. Bakan Özlü, 2010-2015 yıllarında kamu yazılım bütçelerine 8 milyon 461 bin lira aktarıldığını bildirdi.

Bakan Özlü, 2010-2015 yıllarında kamu yazılım bütçelerine 8 milyon 461 bin lira aktarıldığını bildirdi.

Bakan Faruk Özlü, “Kamuda yürütülen yazılım projeleri bütçesine ve süresine uyularak tamamlanmaktadır. Ancak, kamu veya özel tüm alanlarda olduğu gibi, bütçe ve takvim planından az bir sapmayla tamamlanan projeler de muhakkak mevcuttur” açıklamasında bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergesine Meclis kürsüsünden verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“Başarılı ya da başarısız projelerin toplam bütçesi Bakanlığımızca denetlenmemekle beraber örnek teşkil etmesi bakımından 2010-2015 yılları arasında Bakanlığımızda yürütülen yazılım projelerinin toplam bütçesi 8 milyon 461 bin 718 Türk lirasıdır. Bu çerçevede yürütülen projelerin tamamı başarıyla sonuçlanmıştır.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakanın açıklamasının olumlu örnekleri içerdiğini ancak kamu ve KİT’lerde yazılım programları nedeni ile yaşanan ciddi sorunların bulunduğunu, bu bağlamda bu alanda daha duyarlı olunmasının şart olduğunu belirterek, “Yazılım programlarında verim alınamaması kurumsal sorunlara neden olmaktadır. Başarılı örneklerin tercih edilmesi ve konunun sorun üretmeyecek biçimde dikkate alınmasını gerekmektedir” dedi.