Intel kârda rekor tanımıyor

2009 mali yılının son çeyreğine ilişkin rakamlarını açıklan dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel, 10.6 milyar dolarlık cirosuyla beklentileri aştı.

Yüzde 65 brüt karlılık rakamı ile rekor kıran Intel Avrupa borsalarını da şahlandırdı. 2009 mali yılının son çeyreğine ilişkin rakamlarını açıklan dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel, 10.6 milyar dolarlık cirosuyla beklentileri aştı. Şirketin özellikle kurumsal ürünler konusunda yüksek taleple karşılaştığı yılın son çeyreğindeki satış rakamları beklentilerin üzerine çıkarken bu rakamlar teknoloji sektöründeki hisselere de olumlu yansıdı. Intel'in hisse senetlerinde yüzde 2.5'lik bir artış meydana gelirken, en büyük rakibi AMD'nin hisselerinde de yüzde 1,7'lik artış meydana geldi. Microsoft hisseleri bu olumlu havada yüzde 1 yükselirken Japonya'nın Nikkei endeksi de teknoloji hisselerindeki hareketlenmeyle son 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Intel, mali yılının son çeyreğinde toplam 10,6 milyar dolar ciro elde ederken operasyon karı da 2.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirketin net kârı 2.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Brüt kârlılık oranı geçtiğimiz yılın 12 puan üstüne çıkarak yüzde 65'e ulaşan şirketin net kâr rakamında artış yıllık bazda yüzde 875 olarak gerçekleşti. Şirketin 2009 yılı genelindeki cirosu 35,1 milyar dolar, operasyon kârı 5.7 milyar dolar ve net kârı da 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.