|
TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü ve E-Ticaret 2016 Pazar Verileri Basın Toplantısı
TÜBİSAD tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü ve E-Ticaret 2016 Pazar Verileri raporları 11 Mayıs 2017 tarihinde Hilton İstanbul Bomonti’de düzenlenen ortak basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşıldı. |
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2016 Pazar Verileri Raporunun öne çıkan başlıkları şöyle:
- Bilgi ve İletişim Teknolojileri toplam sektör büyüklüğü Türk Lirası bazında yüzde 14.4’lük büyüme ile 2016 yılında 94.3 milyar TL’lik hacme ulaştı.
- Toplam sektör büyüklüğünü oluşturan iki ana unsurdan birisi olan bilgi teknolojileri Türk Lirası bazında yüzde 11’lik büyüme ile 29,6 milyar TL'ye, İletişim Teknolojileri ise yüzde 16'lık büyüme ile 64,7 milyar TL’ye ulaştı.
- Bilgi Teknolojileri kategorisinde, bir önceki yıla göre en yüksek büyüme yüzde 16.3 ile yazılım kategorisinde gerçekleşti. Yazılım sektöründeki büyümeyi yüzde 14.4 ile hizmet, yüzde 5.1 ile donanım sektörleri takip etti.
- Sektörün, toplam ihracat rakamı ise Türk lirası bazında bir önceki yıla göre yüzde 32 artarak 3,1 milyar TL’ye ulaştı. Toplam ihracatın 2,041 milyar TL’lik kısmı yazılımdan geldi. Yazılım ihracatı geçen yıla oranla yüzde 41 büyüdü. Yazılımdan elde edilen cironun yüzde on dörtlük kısmı ihracattan geliyor.
- Ankete katılan firmalara göre, en fazla ihracat yüzde 56 ile Ortadoğu ve Afrika yüzde 20’lik oranla Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı.
E-Ticaret 2016 Pazar Verileri Raporunun öne çıkan başlıkları şöyle:
- e-Ticaret sektörü 2016 yılında yüzde 24 oranında artış göstererek 30.8 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştı. Toplam Pazar içerisinde tatil-Seyahat 10,1 milyar TL, Sadece Online Perakende 11,3 milyar TL, çok kanallı perakende: 6,2 milyar TL olarak belirlendi.
- Toplam perakende harcamalarının içerisinde e-ticaret payı Türkiye için %3,5, bu pay gelişmiş ülkelerde ortalaması: %8,8 iken, gelişmekte olan ülkelerde ortalaması: %3,8. Ülkemizde mobil internetin ve mobil uygulamaların gelişimiyle, e-ticaretin ilerleyen yıllarda daha yüksek paylar alacaktır.
- e-Ticaret tanımı: Bilgisayar, tablet veya cep telefonu gibi mobil cihazlar aracılığıyla internet üzerinden yapılan işlemler "Online" olarak adlandırılmaktadır. Ürün ya da servis siparişi online kanaldan verilen, teslimatı online ya da çevrimdışı (elden, kargo aracılığı vb online olmayan teslimatlar) olan, ödemesi online kanaldan ya da çevrimdışı (kapıda ödeme, havale, eft vb) yapılabilen alışveriş.
|
Raporlar, toplantı ile ilgili basın bültenleri ve fotoğraflar www.tubisad.org.tr web sitemizde yer almaktadır.
|
|
|
|
|
|