TÜBİSAD Plus’ta Dijital Varlıklar ve Tokenizasyon konuşuldu
TÜBİSAD’ın yüksek teknoloji gündemini ele aldığı YouTube serisi TÜBİSAD Plus’ın yeni bölümü yayınlandı. Bu bölümde Sipay Global CTO’su Celal Cündoğlu ve BT Guru Kurucu Ortağı Can Bükülmez, tokenizasyonun finansal ürünlere etkisini ve sektörün önüne açtığı yeni imkânları farklı örnekler üzerinden değerlendirdi. Tokenizasyonun; kısmi sahiplik, 7/24 global işlem imkânı, kredi teminatı olarak kullanılabilme, İslami repo ve gün içi likidite çözümleri gibi uygulamalarla finans dünyasında nasıl yeni bir dönem başlattığı ve Türkiye bankacılık-fintek ekosisteminin bu dönüşümdeki yeri ele alındı.
TÜBİSAD Plus’ın 80’inci bölümünde BT Guru Kurucu Ortağı Can Bükülmez, Sipay Global CTO’su Celal Cündoğlu’nun sorularını yanıtladı.
Tokenizasyonun, mevcut sermaye piyasası ürünleri ve menkul kıymetlerin dijitalleştirilmesini sağlayan, dijitalleşen varlıkların bulundukları blokzincir ağına bağlı olarak likiditeye ulaşmasına imkân tanıyan bir altyapı olduğunu belirten Can Bükülmez, şunları söyledi: “Herhangi bir menkul kıymeti tokenize ettiğimizde, o kıymet zincir üzerinde bir ürün özelliği kazanıyor. Tokenizasyon, akıllı sözleşme altyapısıyla hazırlanıyor. Akıllı sözleşmede tanımlanan parametreler doğrultusunda varlık, üzerinde tokenize edildiği zincirin bir ürünü hâline geliyor ve o zincirdeki tüm paydaşların kullanımına açılıyor.”
Tokenizasyonun faydalarından söz eden Bükülmez, değerlendirmesine şöyle devam etti: “İki açıdan bakmak gerekiyor. Birincisi son kullanıcı. Son kullanıcı için kısmi sahiplik mümkün hâle geliyor. Bunun dünya genelinde farklı örnekleri var; altın ve eurobond örneklerinde olduğu gibi. İkincisi ise 7/24 global işlem imkânı. İhraç edildikten sonra, üzerinde bulunduğu merkezi veya merkeziyetsiz borsaya bağlı olarak tokenlar işlem görebiliyor ve yatırımcılara çok daha çeşitlendirilmiş bir portföy sunuyor.”
Dünya örneklerine değinen Can Bükülmez, altın tarafındaki en somut uygulamanın Hong Kong’da HSBC tarafından yürütülen altın tokenizasyon projesi olduğunu belirtti. Bu modelin yatırımcılara 7/24 işlem imkânı sunduğunu, gramın da altına inen kısmi sahiplik sayesinde çok küçük tutarlarla bile altın yatırımı yapılabildiğini ifade etti.
Hisse senedi tarafında ise Amerika’da Robinhood’un Solana ağı üzerinde Tesla ve Nvidia gibi büyük şirket hisselerini tokenize ederek yatırımcılara sunduğu yapının dikkat çektiğini söyledi. Bu yaklaşımın, yüksek fiyatlı hisseleri küçük parçalara bölerek daha geniş bir yatırımcı kitlesine erişim sağladığını vurguladı.
TÜBİSAD Plus 80. bölümü izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=CRJjsKoYO0o
Spotify'da dinlemek için:
https://open.spotify.com/episode/6616sOrtpu7HXAcx8JOC8Q?si=77M4DpgHSTCiUffILHcOnw
TÜBİSAD Plus nedir?
TÜBİSAD’ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını önemli konular ve konuklarla tuttuğu düzenli YouTube yayını olan TÜBİSAD Plus’ta, yapay zekâ, bulut bilişim, hiperotomasyon, sürdürülebilirlik, siber güvenlik, metaverse, 5G, büyük veri, kuantum ve daha pek çok yeni nesil teknoloji, tüm boyutlarıyla masaya yatırılıyor. Bilişim teknolojileri dünyasına dair en güncel tartışmalar, sektörün eğitimden sağlığa, çevreden iş yapış biçimlerine kadar farklı alanlarda yarattığı değişimler TÜBİSAD Plus’ın her bölümünde farklı konukların katılımıyla değerlendiriliyor.
TÜBİSAD Plus serisindeki tüm bölümleri izlemek için tıklayın
TÜBİSAD Plus serisindeki tüm podcastleri dinlemek için tıklayın
İlgili kişi:
Ulaş Dağlıoğlu
[email protected]
0 544 734 52 21
TÜBİSAD hakkında
1979 yılında kurulan TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği); hizmet, yazılım, donanım, bulut, dijital altyapı sağlayıcıları gibi bilgi ve iletişim sektörünün bütün alanlarını kapsayan üye şirketleri ile 1,2 trilyon TL'lik Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri pazarının yüzde 90'ını temsil eder. http://www.tubisad.org.tr/