IDC Bulut ve Veri Konferansı’nda Ülkemizin Önde Gelen BT Yöneticileri; TÜBİSAD ve TÜSİAD Başkanları ile bir araya Gelerek Türkiye’nin Dijital Dönüşümü için Bulut Bilişim ve Doğru BT Altyapı Yatırımlarının Önemini Tartıştı

13 Mart 2018 tarihinde düzenlenen IDC (International Data Corporation) Türkiye Bulut ve Veri Merkezi KonferansıTÜBİSAD ve TÜSİAD başkanlarının da katılımları ile Türkiye’nin önde gelen kurumların BT karar vericilerini ağırlayarak, Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğu ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektörü hakkında değerli bilgilerin paylaşmasına olanak sağladı.

 

 

Türkiye’deki kurumların üçüncü platform yolculuklarına başlamasıyla birlikte büyük veri, mobilite ve bulut bilişimin daha stratejik bir gözle değerlendirilerek yatırım kalemleri arasındaki yerlerini çoktan aldıklarını ifade eden IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları, farklı teknolojilere yönelik dönüşümsel projeler başlatan finans, telekom, sağlık, kamu, enerji gibi farklı sektörlerdeki kurumların, bu projelerin iki önemli parçasını veri merkezi ile süreçlerin oluşturduğunu vurguladı.

IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları: “Dijital dönüşümün en temel yapıtaşlarından biri olan bulut teknolojileri her gün daha da zorlaşan ekonomik ve rekabet koşullar altında önemini daha da çok arttırmaktadır. Türkiye’deki organizasyonların bulut teknolojileri kullanma stratejileri her ne kadar sektörel olarak değişiklik gösterse de yasal uygunluk, regülasyon zorunlulukları olmayan sektörlerdeki kurumlar “ilk önce bulut” stratejisine geçmeye başladı. Dijital dönüşüm (DX) le beraber gelen yeni iş yükleri için kurumlar, BT kaynaklarını, özel ve genel bulut hizmetleri aracılığıyla" kiralayacak" ve elastik BT altyapısını küçülterek, işletilmesini bu konuda "uzman" şirketlere devredecek. Organizasyonun kişisel gizlilik, entelektüel sermaye veya kurumsal itibarını tehlikeye atmadan, tüm kişisel ve dijital forumlarda müşterileri, ortakları ve çalışanları ile sürekli olarak iletişim kurabilmeli, İş süreçlerindeki büyük değişikliklerle bağlantılı karmaşıklığı ve riskleri azaltarak iş operasyonlarının dönüşümünü hızlandırmalı; Tüm kurumun maksimum içgörü elde etme ve yarattığı, eriştiği, yönettiği ve paylaştığı tüm verilerden değer elde etme yeteneğini hızlandırmalı. BT yöneticileri için kritik soru, buluta taşıma işlemlerinin hangileri değer yaratacak, hangileri yaratmayacak? " olmalı. Her şirketin kıdemli BT yöneticileri, kurumlarının dijital dönüşüm olgunluğuna, iş ve kültürel iş yapış şekline bağlı olarak, ve artan avantajları değerlendirmeli, teknik ve finansal hedefleri doğru belirlemeli ve olası faydalardan yararlanmak için ilgili servisleri buluta taşınması için iş yüklerini kategorize etmelidir. Önümüzdeki üç yıl içinde tüm BT altyapısının ve yazılımlarının üçte ikisinden fazlasının bulut hizmetleri olarak tüketileceğini öngörüyoruz. IDC global olarak11.000'den fazla son kullanıcı ile yapılan 2016 CloudView Anketi'nde Dünyanın dört bir yanında, ankete katılanların %70'i kendilerini bugün ve gelecek için " buluta geçiş " BT stratejisine sahip olarak tanımladı. Pazar ve iş ihtiyaçları kısa vadeli vizyonlarla hızla gelişirken; her kuruluşun hem kısa vadede hem de uzun vadede bir bulut benimseme stratejisi geliştirmesi, büyük maliyetli hatalar ve yanlışları önleyip ve uzun vadeli dijital dönüşüm fırsatlarını değerlendirmesi, önemli iş önceliklerine odaklanması, olası sorunları öngörmesi gerekiyor."
İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye ekonomisinin güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiğini belirterek, küresel büyümenin hızlanmasıyla Türkiye ihracatında ve buna paralel olarak sanayi üretiminde önemli bir ivmelenme gördüklerini vurguladı. 

Başkan Erol Bilecik sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi kapasite kullanım oranları ilke defa kriz öncesi seviyelere neredeyse ulaştı. Bu da yeni yatırımlara ihtiyaç var demek. Dijitalleşmenin hızlanıyor olması zaten bu alandaki yatırımlara hız verilmesini gerektiriyordu ama mevcut üretim yapısını dönüştürmek ve yenilemek için de iyi bir zamanlama. Küresel ekonomi toparlandıkça yatırımlar hızlanacak ve rekabet artacak. Ekonomide verimliliği artırmak için altyapı yatırımları önemli ama alt yapı deyince bizim aklımıza hala köprüler, yollar, tüneller geliyor. Bunlar iyi güzel ama yeni yüzyılın ihtiyaçları tüm sektörler için güçlü bir bilişim alt yapısını gerektiriyor. Yatırımlarda da öncelik bu olmalı.”

Türkiye’nin dijital ekonomiye dönüşümü hakkında konuşan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca, dijital dönüşüm ile Türkiye’nin hem rekabet gücünü artırabileceğini hem de katma değeri yüksek sanayi ile dünya üretim değer zincirinden çok daha fazla pay alan bir Türk sanayisi yaratabileceğini belirtti. Başkan Erman Karaca: “Küresel Rekabetçilik Endeksi gibi birçok çalışmada Türkiye’nin arzu edilen düzeyde olmadığını gösteriyor. İhracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payı sadece yüzde 3,7, Avrupa Birliği’nde ise yüzde 15. Üretimimizin yüzde 38’i düşük teknoloji ile gerçekleşiyor. Girişimlerimizin yaklaşık yüzde 60’ı düşük teknoloji ile çalışıyor. Türkiye ya bu atılımı yaparak bir üst gelir grubuna yükselecek ya da rekabet edebildiği pazarları kaybetme riski ile karşı karşıya kalacak. Genç, teknolojiyi içselleştirmiş ve büyüyen işgücüne sahip Türkiye, dijital dönüşüm ile bugüne kadar gerçekleştiremediği atılımı yapabilir.”

Yaklaşık 350 kişinin katılımıyla gerçekleşen konferansın devamında Türkiye’nin önde gelen kurumların üst düzey BT yöneticileri ile tedarikçiler, çeşitli sunum ve interaktif panel sohbetleriyle dijitalleşmeye paralel olarak evrim geçiren bulut teknolojileri ve veri merkezleri hakkında fikir alışverişinde bulundu. IDC analistleri ile sektörün uzmanları, veri merkezi yatırımlarının evrim geçiren dinamikleri masaya yatırarak günümüzün çalkantılı ekonomisinin neden olduğu çok sayıda zorluğun üstesinden gelmek için bir dizi strateji ve çözümü tartıştı. Ayrıca çoklu bulut mimarileri, dijital dönüşümün altyapılara etkisi, veri merkezi optimizasyonu ve buluta geçiş stratejileri gibi konular konferansın ana gündemleri arasında yer aldı.

 



Türkiye’nin En İyi Bulut Projeleri Ödüllerini Teslim Aldı
IDC Türkiye’nin bu yıl ilk defa düzenlediği “IDC Cloud Awards 2018” töreninde, dereceye giren projelerin sahiplerine ödülleri takdim edildi. ‘Bulut Yazılım Hizmeti’, ‘Bulut Maliyet Tasarrufu’, ‘Bulut Altyapı/Platform Hizmeti’, ‘Özel Bulut’ ve ‘Bulut’a Geçiş’ kategorilerinde yarışan projeler, sektörün değerli BT yöneticilerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Türkiye’nin “En İyi Bulut Bilişim Projeleri’nin seçildiği “IDC Cloud Awards 2018” töreninde ödül alan projeler kategori bazında şu şekilde:

Yarışma Kategorileri ve Ödül Alan Projeler: 

Bulut Yazılım Hizmeti Kategorisi
1.Renault Mais - Servis 4.0
1.Turkcell - E-Şirket
2.Mercedes-Benz Türk - BASE: ServiceNow Implementation Project
2.TOFAŞ COSMOS (Corporate Service Management and Operations)
3.Otokoç Otomotiv - Video Konferans Projesi

Bulut Altyapı/Platform Hizmeti Kategorisi
1.Doğuş Teknoloji - Mobilet: Born-in-Cloud Social Event Planning Discovery and Ticketing Platform
2.Turkcell - Sanal Sunucu İş Sürekliliği
3.Penti Giyim - SAP Hana On Azure

Buluta Geçiş Kategorisi
1.Doğuş Yayın Grubu - Media Platforms Digital Transformation
2.CK Enerji - Migration Phase One
3.Çalık Holding - SNAPCOMMS Merkezi Mesajlaşma

Bulut Maliyet Tasarrufu Kategorisi
1.Doğuş Medya - Archiving as a Service
2.TÜPRAŞ - Delivering Secure Virtual Desktops from Azure to Any Device
3.TOFAŞ - COSMOS (Corporate Service Management and Operations)

Özel Bulut kategorisi
1.Borsa İstanbul - BISTECH Bulut Projesi
2.MV Holding - İş Sürekliliği ve Felaket Kurtarma Merkezi