TÜBİSAD’dan Haberler
SAP Innovation Day etkinliği tamamlandı
SAP Innovation Day, iş dünyasının önde gelen isimlerin katılımıyla gerçekleşti. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, etkinlikte "Sanayi, Yatırım, Teknoloji Üçgeninde Dijital Dönüşüm" panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Globalleşme ve teknolojik gelişmelere adapte olma konusunda görüşlerini paylaştı.
Türkiye 3. Bilişim Şurası Çalıştayı gerçekleşti
“Dijitalin Yüzyılında Teknoloji Üreten Türkiye" vizyonuyla 2030 ve sonrası için makro seviyede hedefler ve politika önerilerinin ortaya konacağı Türkiye 3. Bilişim Şûrası kapsamında, TÜBİSAD koordinasyonunda olan "Küresel Veri Ekonomisinde Daha Güçlü Yer Alma" çalışma grubu için 1. Çalıştay, 28 Mart 2024 tarihinde Holiday Inn Çukurambar Ankara’da gerçekleşti.
- TÜBİSAD Teknolojik Eğitim Sınıfı Projesi kapsamında mayıs ayında kurulumu yapılacak yeni sınıflarla birlikte Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş ve Osmaniye'deki teknolojik eğitim sınıfı sayısı 22’ye ulaşacak.
TÜBİSAD Plus Scale-upların Globalleşme Yolculuğuna Farklı Bir Yaklaşım Bölümü Yayınlandı.
TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümünde Webrazzi Kurucu ve CEO’su Arda Kutsal, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak’ın sorularını yanıtladı.
Türkiye'de scale-up'ların genelde kendi alanında lider olabildiğini fakat ikinci sıçramayı, yurt dışı açılımını yapamadıklarını söyleyen TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Webrazzi Kurucu ve CEO’su Arda Kutsal’a sektördeki scale-up'ların yolculuklarına nasıl çıkmaları gerektiğini ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini sordu.
Yıllardır kendisinin de aktif bir yatırımcı olduğunu paylaşan Webrazzi Kurucu ve CEO’su Arda Kutsal, “Bugüne kadar 25 farklı şirkette melek yatırımcı olarak yer aldım. Yakın zamanda kendi şahsi fonumu da kurdum. Scale-up'lar için Türkiye'den dünyaya açılma konusunda, şirket satın alması yapabilecek güçleri ve bunu yönetebilecek ekipleri varsa, elbette bu yöntem işlerini kolaylaştırır. Tabii kendi sektörleri için bunun ne kadar komplike bir iş olduğunu ayrıca değerlendirmeleri gerekir. Diğer taraftan, yabancı büyük yatırımcılardan yatırım almanın da çok büyük avantajları var. Alınan yatırım yine şirket satın alması yapmak için kullanılabilir. Ayrıca iyi bir yabancı yatırımcı veya girişim sermayesi fonlarından alınacak yatırım, yeni bir pazarda kendini anlatmaya çalışma sürecini çok hızlandırabilir. Dünya çapında iş yapan fonlardan yatırım aldıklarında, o fonlar onları sanki yıllardır o pazarda iş yapıyormuş gibi ortaya koymalarına olanak sağlayabilir. Bir noktadan sonra bu şirketin de satılmasını, halka arzını hızlandırabilirler. Türkiye'deki bilişim şirketleri sadece Türkiye pazarına bakarak sadece Türkiye'de bir yerlere gelebilirler. O yüzden yurt dışına açılmak isteyen şirketlerin biraz daha dünyaya bakması, bu işlerin içinde olması, network'lerini güçlendirmesi gerekiyor” dedi.
Son dönemde artık sadece satmaya değil, yatırım almaya da aç olmak gerektiğini belirten TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, “Günümüzde hızlı büyüme yatırım almadan yapılamıyor ya da organik yapmak çok zorlaştı. Dolayısıyla gerçekten yatırım almaya açık olmak lazım. O parayla dünya markası olma yolculuğuna gitmek gerekiyor. Öbür türlü sadece şirketleri satın alınan ülke konumundayız. Bunu tersine çevirmeliyiz. Diğer sektörler bunu bence başarıyla yapıyor. Biz de bunu yapabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.