TÜBİSAD’dan Haberler
Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünün büyüklüğü 785 milyar TL’ye Ulaştı
TÜBİSAD, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2023 Yılı Pazar Verileri ve Trendleri”ni açıkladı. Rapora göre sektör, TL bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 oranında büyüyerek 784,6 milyar TL'lik hacme ulaştı. İhracatını 57 milyar 590 milyon TL olarak gerçekleştiren sektörün istihdamı da 237 bin kişiye yükseldi.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 2023 yılı “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Pazar Verileri”ni 28 Mayıs’ta Feriye’de düzenlediği toplantıda açıkladı. Açılış konuşmalarını TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, Data Market CEO’su Murat Boyla, sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu’nun yaptığı toplantıda, sektörün 2023 performansı ve geleceği hakkında görüşler paylaşıldı. Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl de raporun sonuçlarını açıkladı.
Rapor çalışmasına 2023 yılında 10 bin 424 şirket katıldı. Rapora göre Türkiye Bilgi ve İletişim pazarı büyüklüğü 2023 yılında TL bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 oranında büyüyerek 784,6 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamın 36 milyar TL’lik kısmını ölçümlemeye yeni eklenen şirketler oluşturdu. 2019-2023 yılları arasında sektörün TL bazındaki yıllık ortalama büyümesi yüzde 50 civarında seyretti. Sektörün dolar bazındaki büyüklüğü ise yüzde 27’lik bir artışla 33 milyar dolara çıktı. Global BIT pazarı aynı yıllarda yüzde 1,1 büyüdü.
Raporun tamamına linkten ulaşabilirsiniz.
“Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimi diğer sektörlerde de verimliliği artırıyor”
Bilgi teknolojileri sektörünün ekonominin genelinde getirdiği verimlilik artışı, yenilikçi ve katma değeri yüksek yapısı, istihdam yaratma potansiyeli, ihracatın ithalatı karşılama oranlarına yaptığı ve yapabileceği katkısıyla stratejik bir önem arz ettiğin dile getiren TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, “TÜBİSAD olarak 13 yıldır şirketler, kamu ve akademi başta olmak üzere aslında Türkiye için oldukça önemli olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri Raporu'nu paylaşıyoruz. Sektörün dolar bazındaki büyüklüğü ise yüzde 27’lik bir artışla 33 milyar dolara çıktı. Bu yıl tarihte ilk defa, bilgi teknolojilerinin büyümesi ve büyüklüğü, iletişim teknolojilerini geride bırakarak yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Bu, sadece bir dönüm noktası değil, aynı zamanda ülkemizin ve sektörümüzün potansiyelini gözler önüne seren bir gelişme. Yazılım ve servis sektöründeki bu hızlı yükseliş, yazılım ihracatımızda da bir artış yaratıyor ve geleceğe dair umutlarımızı yeşertiyor. Biz, sektör temsilcileri olarak, TÜBİSAD ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, kamu ve özel sektörün sinerjisini kullanarak bu büyümeyi daha da ileriye taşıma konusunda kararlıyız” dedi.
BT trendleri işletmelerimizin kararlarına yön verecek
Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “TÜBİSAD ICT 2023 Pazar Raporu, dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden biri olan BT sektöründeki pazar trendlerini, büyüme potansiyelini anlama, takip etme ve yatırımlara yön verme kararları alma açısından hem işletmelerimize hem de Türkiye’nin BT ekosistemine büyük fayda sağlıyor. Lenovo Türkiye olarak, bu önemli çalışmaya sponsor olmaktan ve sektörümüz için çok kıymetli olan bu pazar araştırmasına destek vermekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz.’’
Sektörün istikrarlı büyüme performansı yeniliklere uyum sağlamamızı kolaylaştıracak
Data Market CEO’su Murat Boyla, rapor sonuçlarıyla ilgili şu görüşü paylaştı: “Gelişimleri önemli miktarda ivme kazanmış olan yapay zekâ, 5G ve bulut dönüşümü gibi heyecan verici yeni teknolojilerin işte ve yaşamda olağanüstü yeniliklere imkân tanıyacağı bir geleceğe hazırlanıyoruz. Ekonomik ve sosyal boyutlarda pek çok fırsat barındıran böylesi bir geleceğe yol alırken ülkemizin yeniliklere uyum sağlayabilmesi açısından bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının istikrarlı ve sürdürülebilir bir performans göstermesi kritik önem taşıyor. Bu sağlıklı tablonun ülkemizdeki diğer sektörlerin gelişimi açısından da önemli olacağına inanıyoruz.”
Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü stratejik sektörler için çarpan etkisi yaratabilir
sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş, raporun bulgularına dair şu ifadeleri kullandı: “Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün ülkemizin büyümesi ve kalkınmasında kritik rol oynayan tüm stratejik sektörler üzerinde çarpan etkisi yaratma potansiyeli bulunuyor. Sektör bileşenlerinin sunduğu, ürün, çözüm ve bilgi birikiminin sürdürülebilirliği açısından olumlu olarak yorumlayabileceğimiz bir büyüme tablosuyla karşı karşıyayız. Bu büyümenin istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için çalışmaya devam edeceğiz.”
TÜBİSAD Hatay’da İki Yeni Teknolojik Eğitim Sınıfı Daha Açtı
Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD), 6 Şubat 2023‘te yaşanan yıkıcı depremlerin ardından “iyilik bulaşıcıdır” motivasyonuyla hayata geçirdiği Teknolojik Eğitim Sınıfı projesi (TES) kapsamında, Equinix Vakfı ve Equinix Türkiye'nin katkılarıyla Hatay Serinyol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde iki yeni Teknolojik Eğitim Sınıfı açıldı. Bu sınıflarla birlikte Hatay'daki TÜBİSAD Teknolojik Eğitim Sınıfı sayısı 14'e; Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Osmaniye'deki toplam sınıf sayısı ise 24’e ulaştı.
Türkiye’de e-dönüşümü sağlayacak ulusal projeler üretmek ve bu projeleri paylaşarak tüm kesimlerin desteğini almak suretiyle çalışmalarını yürüten Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından “İyilik Bulaşıcıdır!” motivasyonuyla üyelerinin ve ekosisteminde yer alan paydaşlarının katkılarıyla attığı hızlı adımlar sonucu Teknolojik Eğitim Konteynerleri (TEK) / Teknolojik Eğitim Sınıfları (TES) projesini başlatmıştı.
TÜBİSAD Teknolojik Eğitim Sınıfı Projesi kapsamında Equinix Vakfı ve Equinix Türkiye'nin katkılarıyla Hatay Serinyol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde iki yeni Teknolojik Eğitim Sınıfının açılışı yapıldı. Hem öğrencilerin hem de bölge halkının ortak kullanımına sunulan sınıflar; 3D yazıcı, dizüstü bilgisayarlar, robotik kitler ve yazıcılar gibi teknolojik ekipmanlarla donatıldı.
Afet bölgesindeki sınıf sayısı 24’e ulaştı
Serinyol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde açılan bu iki yeni sınıfla birlikte Hatay'daki TÜBİSAD Teknolojik Eğitim Sınıfı sayısı 14'e ulaşırken; afet bölgesi Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Osmaniye'deki sınıf sayısı ise 24’e ulaştı.
Açılış programı kapsamında, çeşitli sunumlar, paneller ve söyleşiler gerçekleştirildi; alanında uzman profesyoneller, öğrencilerle bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. Equinix Türkiye profesyonelleri tarafından gerçekleştirilen panellerde ve dijital kariyer yolculuğu sohbetlerinde, teknoloji dünyasındaki yenilikler ve gelişmeler öğrencilere aktarıldı.
“Bölgedeki fırsat eşitsizliğini azaltmak hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz”
Derneğin en önemli misyonlarımızdan birinin dijital kapsayıcılık, nitelikli eğitim ve fırsat eşitliğini sağlamak olduğunu belirten TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali TOMBALAK, “6 Şubat’ta ne yazık ki ülkemizin en büyük felaketlerinden birini yaşadık. Felaketin ardından üyelerimizin büyük desteğiyle hemen bölgedeki eğitim ve gelişim ihtiyaçları için kullanabilecek TÜBİSAD Teknolojik Eğitim Konteyneri/Sınıfı (TEK/TES) projesini hayata geçirdik. Bu yılki hedefimiz bu sınıfların sayısını 25’e çıkarmaktı. Equinix Vakfı ve Equinix Türkiye'nin katkılarıyla açılışını yaptığımız sınıflarla birlikte sayıyı 24’e çıkardık. Bölgedeki fırsat eşitsizliğini azaltmak hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz. Tüm üyelerimizin desteklerini bekliyoruz” dedi.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Equinix Türkiye Genel Müdürü Aslıhan GÜREŞCİER, "19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı kutlamanın daha iyi bir yolu var mı bilmiyorum. 6 Şubat 2023 deprem felaketinden hemen sonra, TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği ile birlikte çalışarak Equinix Vakfı olarak yapımında vesile ve destek olduğumuz TES Teknoloji Eğitim Sınıfı açılışına katılmak ve bilişim okuyan genç öğrencilerle bir araya gelmek için Antakya’daydık. Equinix Türkiye ekibimizden dört arkadaşımız, genç bilişim öğrencilerine dijital dünya ve veri merkezi altyapılarına dair seminer verdi. Duygusal olarak çok yoğun bir gündü. Eğitimde ve dijital kaynaklara erişimde fırsat eşitliği için çalışmak Equinix Vakfının varlık sebebi. Bu önemli projeye bizi dahil ettiği için TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği ekibine çok teşekkürler." dedi.
Projenin hedefleri
Projeyle, afet bölgesinde bulunan bireylerin eğitim, sosyal ve çalışma hayatlarında meydana gelen kayıplar nedeniyle artan fırsat eşitsizliğinin azaltılması hedefleniyor. Öğrencilerin örgün teknoloji eğitimine ulaşması, farklı yaş grubundaki bireylerin ihtiyaçlarına yönelik beceri ve sosyal destek almalarını sağlayarak afet bölgesi ve Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, 2024 yılı sonuna kadar hedef 2024 sonuna kadar hedef 24’ün üzerine çıkılarak teknolojik eğitim konteyneri (TEK) ve teknolojik eğitim sınıfı (TES) kurulması hedefleniyor.
TÜBİSAD OKR ve Çalışma Grupları Belirlendi
FİNANSAL TEKNOLOJİLER ÜRETİCİLERİ ÇALIŞMA GRUBU
Eş Kaptanlar:
Soner Canko- TÜBİSAD YK Üyesi
Cihan Demir- Finartz
Amaç: Sektörel mevzuatı yakından takip ederek, düzenleyicilerle yakın ilişkiler geliştirebilmek
Çalışma Alanları:
-
Destek hizmeti veren kuruluşların ilgili regülatörler önünde temsil edilmesi
-
Mevcut ve taslak mevzuatla ilgili görüşlerini iletmesi
-
Düzenleyicilere bilgi teknoloji sağlayıcıların sektöre kattığı katma değerlerin anlatılması
-
Test işlemleri için sandbox ortamlarının kurulması ve onaylı erişimin sağlanması
YURTDIŞINA AÇILIM OKR GRUBU
Eş Kaptanlar:
Başak Kural Uslu- TÜBİSAD YK Üyesi
Kaan Turan- Irisco Founder
Amaç: Yurtdışına çözüm sağlayan ve hizmet veren veya vermek isteyen teknoloji şirketlerine rehberlik hizmeti sunmak
Hedefler:
Yurtdışında hedef pazarlarda faaliyet gösteren ve yurtdışına açılmak isteyen firmaları 6 ayda 3 kez buluşturmak.
Seçilecek ülkelerdeki firmalarla yurt dışı TÜBİSAD temsilciliği oluşturulması.
Yurtdışına açılmak isteyen şirketler için oluşturulacak rehberin hazırlanması.
SCALE-UP OKR GRUBU
Eş Kaptanlar:
Emre Hantaloğlu- TÜBİSAD YK Üyesi
Özlem Atan- DZD Teknoloji DCEO
Amaç: Türkiye’deki scale-upları bir sonraki aşamaya taşımak (büyümek, geliştirmek)
Hedefler:
-
TÜBİSAD üyelerinin %25’inin Scale-up firmalarından oluşmasının sağlanması
-
Büyüttüğümüz scale-up’ların sayısının belirlenmesi
-
TÜBİSAD içerisindeki scale-up üye sayısını 2 katına çıkarılması
-
Scale-up firmalarının gelişimleri için farkındalığını artırmak amacıyla TÜBİSAD Büyüme Çerçevesi hazırlanması
-
Gönüllü scale-up firmalarına yıllık büyümelerine ulaşmaları için destek olunması
ERP ÇALIŞMA GRUBU
Eş Kaptanlar:
Uğur Candan: TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi
Başak Kural: TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi
Amaç: Maliye Bakanlığı, Gelirler Genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı Hedef Kamu Kurumlarıyla iletişim.
Çalışma Alanları:
-
Kamu sektöründe bulut iş modelleri ile dijital dönüşüm
-
Dijital dönüşümde yeni nesil teknolojilerin (üretken yapay zeka vb) etkisi, uygulanabilirliği ve kullanım alanları
-
Dijital dönüşümde veri yönetimi ve veri analitiğinin etkin kullanılması
-
Dünyada başarılı dijital dönüşüm proje deneyiminin Türkiye’ye taşınması
-
Türkiye dijital dönüşümünü sağlayacak projelerin kapsam ve faydasını içerecek proje kataloğunun oluşturulması
-
Dijital dönüşümde firmalar için karar verme rehberi
-
ERP ve CX kurumsal uygulamalar dönüşümünde gerekli olan katma değerli iş gücünün sürdürülebilirliği ve artan talebe hazır büyüklüğe getirilmesi
-
E-Çözümler ve Enflasyon Muhasebesi ve benzeri gerekli olan hazır uygulamalar
-
Dijital dönüşüme doğru süreçler ile girmeyi ve sürdürmeyi destekleme mekanizmaları
-
Doğru orantılı artan rekabet ve talebin optimum yönetilmesini sağlayarak sektörden başarılı iş modellerinin artırılması
ÜYE ETKİLEŞİMİ OKR GRUBU
Eş Kaptanlar:
Atilla Kayalıoğlu- TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi
İsmail Bayraktar- Figensoft Genel Müdür
Amaç: Üyelerin ihtiyaç duydukları alanlarda iletişim ortamı yaratılması
Hedefler:
-
Üyelerin sunabilecek değerleri ifade edebilecekleri bir platform yaratılması
-
En az 10 istek ile desteği buluşturulması
-
İlk kez giriş yapan en az 50 şirkete ulaşılması
-
TÜBİSAD üye segmentasyonu yapılarak üyelerin proje ve çalışma gruplarına katılımının artırılması
YETENEK OKR GRUBU
Kaptan
Işıl Kılınç Gürtuna- TÜBİSAD YK Üyesi
Amaç: Ülkemizde bilgi ve iletişim teknolojilerinde yetenek açığının hangi alanlarda olduğunu belirlemek.